Verzorging

Om optimaal te kunnen genieten van uw Little XS® Hortensia’s hebben we hieronder wat tips op een rijtje gezet. Staat het antwoord er niet tussen?
Stuur ons de vraag via de contactpagina.

De in pot gekweekte Little Hortensia’s kunnen het hele jaar geplant worden. Lente, zomer en herfst zijn de beste planttijd. Zelfs in knop of in bloei kun je ze planten. Hou alleen het water geven dan wat extra in de gaten. Meng bij het planten wat potgrond of tuinplantengrond door het plantgat. Maak het plantgat altijd wat groter dan de pot en geef na het planten voldoende water.

Plantafstand:

De Little Hortensia’s doen hun naam eer aan en ze blijven laag en compact. De onderlinge plantafstand is ongeveer 50 tot 60 cm uit elkaar.

Zoals alle planten hebben de Little Hortensia’s graag met enige regelmaat een beetje mest. Dit komt de groene bladkleur en de bloeirijkheid van de planten ten goede. Zowel minerale mest als organische mest worden door deze planten graag gegeten. Het mooiste kun je deze verschillende meststoffen met elkaar afwisselen.

Er worden veel sprookjes verteld over de kleur van hortensia’s. Roestige spijkers en koperen munten hebben geen effect. Of een bloem rose of blauw kleurt, heeft te maken met de zuurtegraad van de grond in combinatie met de aanwezigheid van oplosbare aluminiumdeeltjes. Is je grond zuur genoeg en zijn de aluminiumdeeltjes aanwezig, dan kleuren de bloemen blauw. Voldoet de grond niet aan die eisen dan kleuren de bloemen rose. Dit principe geldt ook voor de Little Hortensia’s.

Grond kun je aanzuren met potgrond of rhododendrongrond. ( Gebruik liever geen tuinturf of turfmolm.) Aluminiumdeeltjes geef je in de vorm van kali-aluin. Strooi dat in augustus of september onder de planten die je blauw of paars wilt laten bloeien.

Omdat de Little Hortensia’s zo mooi compact groeien en klein blijven is snoeien vrijwel niet nodig. Snoei eventueel wat dode takjes weg en verwijder in de lente de uitgebloeide bloemen en je bent klaar. Eenvoudiger kan bijna niet.